ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πειραιάς 02/08/2010

Προς: 1) κ. Γεωργίου Ανδρέα, Πρόεδρο ΕΛ. ΣΤΑΤ.

2) κ. Λογοθέτη Νικόλαο Αντιπρόεδρο ΕΛ. ΣΤΑΤ.

3) κα Γεωργαντά Ζωή μέλος ΕΛ. ΣΤΑΤ.

4) κ. Φιλίππου Ανδρέα μέλος ΕΛ. ΣΤΑΤ.

5) κ. Συμιγιάννη Γεώργιο μέλος ΕΛ. ΣΤΑΤ.

6) κα Μπαλφούσια Στέλλα μέλος ΕΛ. ΣΤΑΤ.

7) κ. Σκορδά Κωνσταντίνο, Μέλος ΕΛ. ΣΤΑΤ

Θέμα: Θέματα προς ρύθμιση από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

O Πανελλήνιος Σύλλογος υπαλλήλων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σας καλωσορίζει και δια του παρόντος εγγράφου σας εύχεται κάθε προσωπική αλλά και συλλογική επιτυχία στο έργο σας.

κε. Πρόεδρε και Μέλη της ΕΛ. ΣΤΑΤ.

Όπως ίσως γνωρίζετε, ο Πανελλήνιος Σύλλογός κατέβαλε ιδιαίτερα, συστηματικές και επίμονες προσπάθειες για την κατοχύρωση της ανεξάρτητης λειτουργίας του Εθνικού Στατιστικού Φορέα, που είναι πλέον Αρχή, και για την διασφάλιση της ποιότητας των εθνικών στατιστικών δεδομένων. Οι προσπάθειες αυτές, που έλαβαν χώρα πριν και κατά τη διαμόρφωση του Σ/Ν για την ίδρυση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο του ψηφισθέντος Νόμου. Ιδίως σημειώνουμε τον αγώνα μας για τη διασφάλιση της συμμετοχής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής στην διαδικασία επιλογής του Προέδρου και Μελών της Αρχής, καθώς και στη θεσμοθέτηση της αρμοδιότητας της Αρχής να θέτει και να ελέγχει τα κριτήρια υπαγωγής στατιστικών φορέων στο Εθνικό Στατιστικό Σύστημα. Επίσης να ελέγχει την τήρηση των προϋποθέσεων του κώδικα ορθής πρακτικής και παραγωγής στατιστικών δεδομένων. Οι προσπάθειες του Πανελληνίου Συλλόγου, με σκοπό την πλήρη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αξιοπιστίας, μαζί με την τη συνεχή βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, όχι μόνο σε θεσμικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εφαρμογής και καθημερινής πρακτικής, θα συνεχισθούν σταθερά και δυναμικά.

Προς εντοπισμό των ζητημάτων που χρήζουν αντιμετώπισης σε πρώτη φάση, με την έναρξη λειτουργίας της ΕΛ. ΣΤΑΤ., μετά το πέρας της μετάβασης από το καθεστώς της Γενικής Γραμματείας σε εκείνο της Ανεξάρτητης Αρχής, ο Πανελλήνιος Σύλλογός προέβη από τον Μάιο του τρέχοντος έτους σε μία πρώτη καταγραφή των βασικών θεμάτων, την οποία παρουσίασε στα μέλη του, που αποτελούν και το σύνολο των εργαζομένων στην Αρχή. Το εν λόγω κείμενο, «Σημειώσεις για τον Κανονισμό Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΕΛ.ΣΤΑΤ.», επισυνάπτεται στο παρόν.

Πέραν των εκεί τιθεμένων ζητημάτων, που αφορούν ιδίως στην θέσπιση Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στον Κανονισμό Στατιστικών Υποχρεώσεων των Φορέων του ΕΛ.Σ.Σ., και στον Οργανισμό της ΕΛ.ΣΤΑΤ., με την παρούσα θα θέλαμε να επισημάνουμε επιγραμματικά ορισμένα βασικά εργασιακά προβλήματα, τα οποία εξακολουθούν να εκκρεμούν και είναι:

  • Διαδικασία για την επίτευξη ένταξης της ΕΛ. ΣΤΑΤ στις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α Συντάγματος).
  • Το όριο των ημερών εργασίας κατ΄ έτος καθώς και η αποζημίωση των χιλιομετρικών αποστάσεων. Ως γνωστόν κατετέθη πρόταση, για προσθήκη τροπολογίας στο Σ/Ν « Αποκατάσταση Φορολογικής Δικαιοσύνης κ.λ.π» η οποία σας επισυνάπτεται.
  • Τα έξοδα κίνησης για μετακινήσεις κατά την εκτέλεση της εργασίας εντός έδρας ( οδοιπορικά ). Όπως γνωρίζετε τα έξοδα κίνησης για μετακινήσεις εντός έδρας καταβάλλονται σε όλο το Υπουργείο Οικονομικών πλην ΓΓ. ΕΣΥΕ και τώρα ΕΛ. ΣΤΑΤ. που ίσως είναι η μόνη υπηρεσία που φύσει και θέσει πρέπει να της καταβάλλεται η συγκεκριμένη αποζημίωση.
  • Το συμβόλαιο ομαδικής ασφάλισης των εργαζομένων.
  • Άμεση πλήρωση της κενής θέσης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που προέκυψε από τον ορισμό του μέλους του στη θέση Γενικής Διευθύντριας της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
  • Άμεση έναρξη της διαδικασίας κρίσεων Διευθυντών και Τμηματαρχών.
  • Προβολή του έργου της ΕΛ. ΣΤΑΤ. και του ανεκτίμητου πλούτου στοιχείων που διαθέτει ως κοινωνικού αγαθού, ώστε να ενημερωθεί η Ελληνική κοινωνία συμβάλλοντας έτσι στο να αποκτήσει στατιστική συνείδηση.
  • Ενημέρωση του Συμβουλίου της ΕΛ. ΣΤΑΤ. για τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν και αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τόσο στη Κεντρική Υπηρεσία όσο και στα Περιφερειακά Γραφεία.

Επομένως προκειμένου να εξετασθεί το σύνολο των παραπάνω ζητημάτων αλλά και όποιων άλλων προκύψουν, ενδιαφερόμαστε για τον καθορισμό ημερομηνίας συνάντησης στο αμέσως επόμενο διάστημα για να σας εκθέσουμε αναλυτικότερα τις θέσεις και προτάσεις μας.

Για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s