Λειτουργία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ έχει δώσει αγώνα, σε πολύ κρίσιμες περιόδους για την Υπηρεσία και για τον Τόπο, ώστε να διασφαλισθεί η ανεξάρτητη λειτουργία της, η ποιότητα των εθνικών στατιστικών στοιχείων, και τα δικαιώματα των εργαζομένων της.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος έδωσε αγώνα και πέτυχε να αποσυρθεί το αρχικό προσχέδιο νόμου για την ίδρυση της Αρχής, το οποίο προέβλεπε πλήρη εξάρτηση της Αρχής από τον Υπουργό Οικονομικών και δεν παρείχε στην Αρχή τη δυνατότητα να ηγηθεί της προσπάθειας αποκατάστασης της αξιοπιστίας της Χώρας ως προς τα επίσημα στατιστικά της στοιχεία, μέσα από αποτελεσματικούς μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου, κανονιστικής και κυρωτικής δράσης.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος έδωσε αγώνα και πέτυχε στον Νόμο 3832/2010 να προβλέπεται ρητώς ότι «Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή.» (άρθρο 9 παρ. 1 εδ. β΄) και ότι «Η λειτουργία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπάγεται στον έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων σύμφωνα με τον Κανονισμό της» (άρθρο 9 παρ. 2). Προβλέφθηκε στο Νόμο σύστημα εκλογής της πλειονότητας των Μελών της Αρχής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής (άρθρο 12) και η Αρχή εξοπλίσθηκε με το σύνολο των αρμοδιοτήτων της ΓΓ ΕΣΥΕ (άρθρο 10), καθώς επίσης με την εξουσία να εκδίδει η ίδια τον Κανονισμό Λειτουργίας και Διαχείρισής της (άρθρο 11) και τον Κανονισμό Στατιστικών Υποχρεώσεων (άρθρο 2 παρ. 2), με την εξουσία να εποπτεύει τη λειτουργία του Εθνικού Στατιστικού

Συστήματος, να πιστοποιεί ή μη τα παραγόμενα στατιστικά στοιχεία (άρθρο 2), και να επιβάλλει κυρώσεις στους παραβάτες (άρθρο 8).

Υπάρχουν επομένως όλες οι προϋποθέσεις για να ασκήσει η Αρχή τις εκ του νόμου αρμοδιότητες και εξουσίες της και να επιτελέσει το καθήκον της σε έναν από τους πλέον κρίσιμους και νευραλγικούς τομείς της λειτουργίας του Κράτους και σε μία από τις πλέον δυσχερείς οικονομικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, όπως προσδοκά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, που τόσο σκληρά δοκιμάζεται.

Δυστυχώς εδώ και κάποιο διάστημα πληροφορούμαστε ότι υφίστανται προβλήματα στη λειτουργία του οργάνου διοίκησης της Αρχής.

Είμαστε σε θέση να εκφράσουμε την αγωνία μας για την ομαλή πορεία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος και την πρόοδο της νεοσύστατης Αρχής, ανησυχία που μοιραζόμαστε με το σύνολο του Ελληνικού Λαού που μας παρακολουθεί όλους από κοντά σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Ανησυχία που μεγαλώνει καθώς η Υπηρεσία μας αντιμετωπίζει τη διαδικασία παροχής στοιχείων αναφορικά με το Έλλειμμα και την Απογραφή Πληθυσμού.

Να είστε βέβαιοι πως ο Πανελλήνιος Σύλλογος θα είναι δίπλα σας σε ό,τι χρειασθεί, για να σας συνδράμει και να σας υποστηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί – γιατί η επιτυχία σας δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, από την οποία μόνο να κερδίσει έχει το σύνολο: η Αρχή, οι εργαζόμενοι στην Αρχή, και πρωτίστως οι συμπολίτες μας, που εμπιστεύονται την Αρχή και ελπίζουν στην επιτυχία της.

Αλλά και να είστε βέβαιοι, πως όποιος τολμήσει να θεωρήσει ότι η Αρχή, η πορεία της Αρχής, η θέση ευθύνης του στην Αρχή, το καθήκον του έναντι της Αρχής και του Ελληνικού Λαού στην κρίσιμη ώρα, είναι προσωπική του υπόθεση, είναι θέμα σταδιοδρομίας, επαγγελματικής πορείας, σκεπτόμενος και ενεργώντας ιδιωτικά την ώρα που η κοινή ανάγκη μας καλεί όλους, λειτουργώντας ακόμη και εις βάρος και επί ζημία του κοινού αγώνα – θα μας βρει απέναντι και θα δοκιμάσει έναν αγώνα τόσο σκληρό που δεν τον έχει φαντασθεί.

Ασφαλώς, κάθε νέα εκκίνηση, κάθε νέα προσπάθεια παρουσιάζει από τη φύση της προκλήσεις και δυσχέρειες. Είναι όμως βέβαιο πως ο Ελληνικός Λαός απαιτεί από εμάς να επιτύχουμε, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, και εμείς πρώτοι δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα, αρχίζοντας από τους εαυτούς μας και τους συναδέλφους μας, να μην επιτύχει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s