Λειτουργία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

κ. Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ για μια ακόμη φορά προσπαθεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί σας θέλοντας να σας εκθέσει τα λειτουργικά προβλήματα της υπηρεσίάς μας .

Όπως γνωρίζετε, ο Πανελλήνιος Σύλλογος έδωσε αγώνα και πέτυχε στον Νόμο 3832/2010 να προβλέπεται ρητώς ότι «Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή.» (άρθρο 9 παρ. 1 εδ. β΄) και ότι «Η λειτουργία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπάγεται στον έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων σύμφωνα με τον Κανονισμό της» (άρθρο 9 παρ. 2). Προβλέφθηκε στο Νόμο σύστημα εκλογής της πλειονότητας των Μελών της Αρχής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής (άρθρο 12) και η Αρχή εξοπλίσθηκε με το σύνολο των αρμοδιοτήτων της ΓΓ ΕΣΥΕ (άρθρο 10), καθώς επίσης με την εξουσία να εκδίδει η ίδια τον Κανονισμό Λειτουργίας και Διαχείρισής της (άρθρο 11) και τον Κανονισμό Στατιστικών Υποχρεώσεων (άρθρο 2 παρ. 2), με την εξουσία να εποπτεύει τη λειτουργία του Εθνικού Στατιστικού Συστήματος, να πιστοποιεί ή μη τα παραγόμενα στατιστικά στοιχεία (άρθρο 2), και να επιβάλλει κυρώσεις στους παραβάτες (άρθρο 8). 

Υπήρχαν επομένως όλες οι προϋποθέσεις να ασκηθούν από την Αρχή οι εκ του Νόμου αρμοδιότητες και εξουσίες της και να επιτελέσει το καθήκον της σε έναν από τους πλέον κρίσιμους και νευραλγικούς τομείς της λειτουργίας του Κράτους και σε μία από τις πλέον δυσχερείς οικονομικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, όπως προσδοκά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, που τόσο σκληρά δοκιμάζεται. 

Δυστυχώς από το πρώτο διάστημα της λειτουργίας της, διαπιστώσαμε ότι υφίστανται προβλήματα στη λειτουργία του οργάνου διοίκησης της Αρχής, τα οποία σας αναφέρθηκαν εκτενώς σε προηγούμενο έγγραφό μας (το οποίο σας επισυνάπτουμε). Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε ξανά την αγωνία μας για την ομαλή πορεία του Ελληνικού Στατιστικού συστήματος και την πρόοδο της Ανεξάρτητης Αρχής, αγωνία που μοιραζόμαστε με το σύνολο του Ελληνικού λαού που μας παρακολουθεί από κοντά αυτές τις δύσκολες ώρες. 

Η μη εύρυθμη λειτουργία της Αρχής εντείνει την αγωνία μας, καθώς η υπηρεσία μας παρέχει συνεχώς στοιχεία αναφορικά με την ανάπτυξη-ύφεση, το έλλειμμα, την ανεργία, τον πληθωρισμό, την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού κ.ά.

Όπως γνωρίζετε μετά την τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο ν/σ «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας» στο άρθρο 11, με την οποία αλλάζει ο Ιδρυτικός Νόμος 3832/2010 της ΕΛ.ΣΤΑΤ, αφαιρέθηκαν ουσιαστικές αρμοδιότητες από τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ, και δημιουργήθηκαν φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας. Ακόμα και τώρα όμως, αυτό το ήδη υποβαθμισμένο Δ.Σ της ΕΛ.ΣΤΑΤ δεν συνεδριάζει, εκφυλίζοντας την Διοίκηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ σε “ ενός ανδρός Αρχή “ .

Κε Πρόεδρε

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας ,δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Θεωρούμε απαραίτητο να προσδιοριστεί άμεσα συνάντηση σας με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου της ΕΛ.ΣΤΑΤ, για να ενημερωθείτε διεξοδικά για όλα τα προβλήματα της Αρχής.

 ΤΟ ΔΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s