Μη σύγκληση συλλογικού οργάνου διοίκησης ΕΛ.ΣΤΑΤ. προς άσκηση αρμοδιοτήτων του

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, τόσο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. όσο και ο υπογράφων, ως Μέλος αυτής, έχουμε καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες για την ευόδωση του σκοπού της Αρχής, μετά τη σύστασή της στη θέση της καταργηθείσης ΓΓ. ΕΣΥΕ.  

Οι προσπάθειες αυτές σταθερά κατατείνουν στην κατοχύρωση της ανεξάρτητης λειτουργίας της Αρχής, και στη διασφάλιση της ποιότητας των εθνικών στατιστικών δεδομένων.  

Δεν αρκεί όμως η πρόβλεψη από τον Νομοθέτη ότι η Αρχή είναι ανεξάρτητη και λειτουργεί πέραν κάθε παρέμβασης και εποπτείας από πολιτικά όργανα, τελούσα μόνο υπό την εποπτεία της Βουλής και σε συμμόρφωση με τον Νόμο. Η πραγματική ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση του σκοπού της απαιτεί όχι μόνο τη θεσμική κατοχύρωση, αλλά και την ορθή λειτουργία και διαχείριση στην πράξη, σε επίπεδο εφαρμογής και καθημερινής πρακτικής.  

Τούτα είναι ευνόητα, υποχρεούμαι όμως να τα θέτω για άλλη μία φορά διότι δυστυχώς το συλλογικό όργανο διοίκησης της Αρχής, που αποτελείται σύμφωνα με τον Νόμο από τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Αρχής, δεν έχει συγκληθεί από εσάς επί μακρόν, παρότι υπάρχει πλήθος ζητημάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και τα οποία δεν αντιμετωπίζονται προσηκόντως.  

Δεν είναι απαραίτητο στην παρούσα να απαριθμήσω πόσα ζητήματα, επιτακτικής φύσης, τα οποία βεβαίως γνωρίζετε, δεν έχουν αντιμετωπισθεί ως έδει και παραμένουν αρρύθμιστα.  

Φαίνεται πως αρνείσθε να συγκαλέσετε το συλλογικό όργανο διοίκησης, για να ασκήσει τις κατά νόμο αρμοδιότητές του.

Δεν αντιλαμβάνομαι και δεν κατανοώ τη στάση σας αυτή, επειδή όμως η ευθύνη για την καλή λειτουργία και διαχείριση της Αρχής αφορά όχι μόνο στον Πρόεδρο αυτής, αλλά και σε κάθε Μέλος της, οφείλω να σας καλέσω, για πολλοστή φορά, να ασκήσετε τα καθήκοντά ως προς τη σύγκληση του συλλογικού οργάνου διοίκησης της Αρχής, όπως προβλέπει ο Νόμος και όπως επιτάσσει η αρχή της χρηστής διοίκησης.  

 H επί μακρόν επιμονή σας στη διοίκηση και διαχείριση των υποθέσεων της Αρχής από εσάς ατομικώς, είτε τούτο προβλέπεται από τον νόμο είτε όχι, έχει οδηγήσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Διερευνάται ήδη το καθεστώς της Απογραφής που διενεργήθηκε τελικώς δυνάμει Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εκδόθηκε για να καλυφθούν πρωτοφανείς ελλείψεις και κενά στον τρόπο λειτουργίας του εθνικού φορέα στατιστικής. Η Βουλή, που εποπτεύει την Αρχή, κάποτε θα ζητήσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που δυστυχώς συνεχίζουν να συσσωρεύονται.  

Αναμένω τις άμεσες πρωτοβουλίες σας.

Με τιμή,

Κωνσταντίνος Σκορδάς

Μέλος ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s