Παράλειψη διόρθωσης σφάλματος σε σχέση με νομική φύση ΕΛΣΤΑΤ

Σχετ.: Από 03.08.2011 υπ’ αριθ. πρωτ. Γρ. Προέδρου ΕΛΣΤΑΤ 494/2011 επιστολή Μέλους ΕΛΣΤΑΤ κ. Κ. Σκορδά προς Πρόεδρο ΕΛΣΤΑΤ

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως πληροφορηθήκαμε μέσω κοινοποίησης προς εμάς της ως άνω από 03.08.2011 επιστολής του Μέλους ΕΛΣΤΑΤ κ. Κ. Σκορδά προς εσάς, σε ικανό χρόνο πριν την ολοκλήρωση επεξεργασίας και ψήφισης του Σχεδίου Νόμου «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου – Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» επισημάνθηκε σε εσάς δια της εν λόγω επιστολής πρόδηλο σφάλμα στον τρόπο αναφοράς στην ΕΛ.ΣΤΑΤ., στην παρ. 1 του άρθρου 67 του εν λόγω τότε ακόμη εκκρεμούντος Σχεδίου Νόμου (το οποίο ήδη ψηφίσθηκε την 04.08.2011).

Το επισημανθέν πρόδηλο σφάλμα αφορά στην αναγραφή της ΕΛΣΤΑΤ ως «ΝΠΔΔ, Ανεξάρτητης Αρχής», έννοια ανύπαρκτη δεδομένου ότι ένας φορέας είτε θα είναι ανεξάρτητη αρχή (δηλαδή αρχή ανεξάρτητη από εποπτεία της πολιτικής ηγεσίας και της Διοίκησης) είτε θα υπάγεται στην εποπτεία αυτή, όπως προβλέπεται εκ του νόμου για την περίπτωση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Και ασφαλώς, η ΕΛΣΤΑΤ έχει ιδρυθεί ως Ανεξάρτητη (Διοικητική) Αρχή, κατά δε ρητή πρόβλεψη και επιταγή του άρθρου 9 παρ. 1 εδ. β΄ του ιδρυτικού της Νόμου 3832/2010, «Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. […] δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή». Συνεπώς, δεν προκαλείται βεβαίως εν προκειμένω πρόβλημα ή αμφιβολία περί τη νομική φύση της ΕΛΣΤΑΤ εκ της εσφαλμένης αναγραφής αυτής στο ως άνω ψηφισθέν Σχέδιο Νόμου, ούτε δε και τροποποιείται ή αλλοιώνεται δια του σφάλματος αυτού ο ιδρυτικός της Νόμος, όπως είναι προφανές.

Το ζήτημα ουσίας εντοπίζεται εν προκειμένω στο ότι παρά την επισήμανση του σφάλματος (τουλάχιστον από τον κ. Κ. Σκορδά) αυτό δεν διορθώθηκε, ούτως ώστε σήμερα να οδεύει προς δημοσίευση στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως ένα νομοθετικό κείμενο που θα περιέχει ένα τέτοιο ολίσθημα.

Επειδή εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει υπάρξει κάποια απάντησή σας ή άλλη αντίδρασή σας προς την ως άνω επιστολή του κ. Κ. Σκορδά, με συνέπεια να μην γνωρίζουμε ποια ήταν η πρωτοβουλία που ενδεχομένως αναπτύξατε για τη διόρθωση αυτού του σφάλματος, ώστε να μην προξενείται σύγχυση και παρερμηνείες στον πολίτη που θα διαβάζει την ΕΛΣΤΑΤ στον νέο νόμο ως «ΝΠΔΔ, Ανεξάρτητη Αρχή», παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά.

Ευελπιστούμε βεβαίως πως δεν αδιαφορήσατε για το ζήτημα, καθώς πρωταρχικό μέλημα όλων των εργαζομένων στην Αρχή και πρωτίστως της Διοίκησής της πρέπει να είναι η Αρχή να είναι Ανεξάρτητη και να μην προξενείται καμμία αμφιβολία περί αυτού, ούτε καν σε λεκτικό επίπεδο.

Advertisements

2 thoughts on “Παράλειψη διόρθωσης σφάλματος σε σχέση με νομική φύση ΕΛΣΤΑΤ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s