H απάντηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στις κατηγορίες της κ. Γεωργαντά

Η ΕΛΣΤΑΤ, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι ο συνυπολογισμός στο έλλειμμα 20 μεγάλων φορέων του δημοσίου που οδήγησε στην εκτόξευσή του στο 15,4% έγινε υπό την πίεση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων εκείνης της εποχής.
Έκτοτε η Αρχή προχώρησε στην κατάρτιση νέου μητρώου με τους φορείς του δημόσιου, από τις αλλαγές του οποίου ωστόσο προκαλούνται ασήμαντες αναθεωρήσεις στο έλλειμμα και το χρέος, τις οποίες ωστόσο δεν αναφέρει η Αρχή στην ανακοίνωση της.

Η ΕΛΣΤΑΤ λέει ότι τα στατιστικά στοιχεία προκύπτουν από το Μητρώο με τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο επανεξετάζεται και αναθεωρείται περιοδικά. Επισημαίνεται ακόμη ότι το 2010, σε συνεργασία με τη Eurostat, ξεκίνησε η διαδικασία επανεξέτασης των Φορέων, διαδικασία η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Όπως αναφέρεται, προτεραιότητα της διαδικασίας είναι η «αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας των στοιχείων του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος, λόγω της εσφαλμένης ταξινόμησης εκτός γενικής κυβέρνησης περίπου 20 μεγάλων φορέων (ΟΣΕ, ΕΛΓΑ, ΕΟΤ κλπ) που είχαν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν χρέη. Η επανεξέταση αυτή ήταν επείγουσα προτεραιότητα, καθώς Ελλάδα και ΕΕ ζητούσαν μια καθαρή εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας».
Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι η όλη διαδικασία καταγραφής των Φορέων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Η σχετική λίστα θα αντικαταστήσει το υπάρχον μητρώο (Απρίλιος 2011) και θα ελέγχεται-επικαιροποιείται ανά τρίμηνο.
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 η κυβέρνηση δημοσίευσε έναν κατάλογο με 151 φορείς για την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της. Από τους 151 φορείς, οι 111 βρίσκονται επίσης στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011. Το Μητρώο της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνει 897 φορείς και ως εκ τούτου ο κατάλογος που δημοσιεύθηκε και το Μητρώο της ΕΛΣΤΑΤ διαφέρουν»

Το επίσημο δελτίο τύπου της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

(Πηγή: www.inews.gr)

Σχολιάστε