Διαμαρτυρία προς τη βουλή για το νέο σχέδιο κανονισμού λειτουργίας ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Προς επιβεβαίωση των χειρότερων προβλέψεων πληροφορούμαστε πως εισάγεται στη Βουλή προς συζήτηση ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό Νόμο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Ν. 3832/2010, Φ.Ε.Κ. Α΄ 38 / 09.03.2010), ο Κανονισμός Λειτουργίας και Διαχείρισης θεσπίζεται «με απόφαση της ΕΛ.ΣΤΑΤ.» (άρθρο 11 παρ. 1). Η έκδοση της εν λόγω απόφασης από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. αποτελούσε δε σαφώς κατά τον ιδρυτικό της Νόμο αρμοδιότητα του συλλογικού οργάνου διοίκησης της Αρχής. Αλλά και μετά την τροποποίηση του ιδρυτικού της Νόμου από τον Ν. 3899/2010 (ΦΕΚ Α212/17.12.2010), εξακολουθεί να προβλέπεται ρητώς (άρθρο 10 παρ. 7 Ν. 3832/2010, ως ισχύει), ότι: «Η ΕΛ.ΣΤΑΤ., ως συλλογικό όργανο: α) … στ) εγκρίνει το σχέδιο του Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το οποίο υποβάλλεται από τον Πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στη Βουλή προς συζήτηση ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής, καθώς και το τελικό κείμενο του Κανονισμού».

Δηλαδή, απαιτείται από τον Νόμο έγκριση του σχεδίου Κανονισμού από το συλλογικό όργανο διοίκησης της ΕΛ.ΣΤΑΤ. πριν καν την υποβολή του στη Βουλή.

Εν προκειμένω, κατατέθηκε στη Βουλή από τον Πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης το οποίο δεν έχει εγκριθεί από το συλλογικό όργανο διοίκησης της Αρχής.

Μετά την παύση των πέντε εκ των επτά Μελών της Αρχής με ατομική ρύθμιση Νόμου και τη μη εισέτι αντικατάστασή τους επί μήνες, η Αρχή έχει παύσει να είναι νομίμως συγκροτημένη. Η πρόβλεψη άσκησης των αρμοδιοτήτων της Αρχής από τον Πρόεδρό της έως ότου αντικατασταθούν τα παυθέντα Μέλη της ασφαλώς δεν έχει το νόημα ούτε αποσκοπεί σε άσκηση όλων των αρμοδιοτήτων της Αρχής από τον Πρόεδρο αυτής ερήμην του συλλογικού οργάνου διοίκησης, ακόμη δε και εκείνων των αρμοδιοτήτων που ρητά από τον ιδρυτικό Νόμο της Αρχής, όπως ισχύει, πρέπει να ασκούνται από το συλλογικό όργανο διοίκησης.

Φαίνεται δυστυχώς, επομένως, πως η έναρξη κοινοβουλευτικής και δικαστικής διερεύνησης της κατάστασης στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. είχε ως πρακτική συνέπεια όχι την άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου ως προς τον τρόπο διοίκησης της Αρχής, αλλά αντιθέτως την πλήρη αποδέσμευση του Προέδρου της Αρχής από κάθε ανάγκη συλλογικής λειτουργίας, μετά και την παύση της πλειονότητας των Μελών της Αρχής και τη μη αντικατάστασή τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πρόεδρος της Αρχής, ο οποίος αναλαμβάνοντας καθήκοντα είχε με επιμέλειά μας ήδη στη διάθεσή του σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης, επέλεξε να μην καταθέσει αυτό ή άλλο σχέδιο στη Βουλή όσο λειτουργούσε ή έστω ήταν συγκροτημένο το συλλογικό όργανο διοίκησης της Αρχής, αλλά να το πράξει σε μία στιγμή θεσμικού κενού.

Είναι σαφές πως η κατάσταση όπως έχει μεθοδευθεί και εξελίσσεται συνιστά θεσμική εκτροπή και πρόκληση προς την κοινοβουλευτική λειτουργία και την εκ του Νόμου εποπτεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από τη Βουλή.

Και προφανώς, Κανονισμός που θα έχει εκδοθεί μέσα από τέτοιες μεθοδεύσεις θα ελεγχθεί δικαστικά και θα κηρυχθεί άκυρος.

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τα παραπάνω, ώστε να κινηθείτε εγκαίρως και να αποτρέψετε μία ακόμη επαίσχυντη εξέλιξη για μία δήθεν ανεξάρτητη Αρχή, όπως έχει φθάσει να είναι η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Θυμίζουμε ότι για το ζήτημα της μη λειτουργίας του συλλογικού οργάνου διοίκησης της Αρχής με ευθύνη του Προέδρου της, που είχε ασφαλώς επιπτώσεις στον υπολογισμό δημοσίων οικονομικών μεγεθών, είχαμε εγκαίρως ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής από τον Οκτώβριο του 2010, αλλά το ζήτημα άρχισε να διερευνάται μόλις ένα έτος μετά.

Διαμαρτυρόμενοι για τα αναφερόμενα, σας καλούμε να πράξετε τα κατά νόμο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s