Επιστολή Χ.Μονιάκη προς Γεν. Δν/τρια ΕΛΣΤΑΤ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πειραιάς, 14 Μαΐου 2012

Κα Γενική Διευθύντρια,

απευθύνομαι σε σας όχι τόσο για τυπικούς λόγους, της καθ’ ύλην αρμοδιότητάς σας αλλά κυρίως για τον ουσιαστικό λόγο του γεγονότος ότι είστε εδώ και πολλά χρόνια, υπάλληλος της Στατιστικής και γνωρίζετε τα πρόσωπα και τα πράγματα της υπηρεσίας. Επίσης, λόγω του ίδιου γεγονότος, θεωρώ ότι ενδιαφέρεστε περισσότερο για την ποιότητα και την έγκαιρη διενέργεια όλων των ερευνών της Στατιστικής. Διότι οι ηγεσίες που έρχονται και παρέρχονται είναι αναμενόμενο ότι θέτουν στόχους ευκαιριακούς, ανάλογα με την περίσταση, και πολλές φορές άσχετες με τα συμφέροντα της υπηρεσίας και της κοινωνίας που τη χρηματοδοτεί.

Εσείς γνωρίζετε πολύ καλά με ποιον τρόπο διενεργήθηκε η Απογραφή Πληθυσμού, όπως σωστά περιέγραψε το γράμμα των συναδέλφων που τοιχοκολλήθηκε στα ασανσέρ αλλά κάποιοι βιάστηκαν να κατεβάσουν. Χωρίς την επαγγελματική αλλά και θυμική συμμετοχή των εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ δεν θα ήταν δυνατό να περατωθεί αυτό το τεράστιο έργο σε τόσο δύσκολες συνθήκες, όπως οι σημερινές.

Επίσης γνωρίζετε πολύ καλά με ποιον τρόπο ολοκληρώθηκε η Απογραφή Γεωργίας. Οι υπάλληλοι εργάστηκαν ως και 100 ώρες υπερωριακά, τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι θα πληρωθούν το πολύ 20 ώρες. Τελικά δεν θα πληρωθούν καμία, όπως ξέρετε. Ο επαγγελματισμός τους και η επιθυμία να δουν το έργο τους να ολοκληρώνεται ήταν τα κίνητρά τους. Διότι, όπως επίσης είστε σε θέση να γνωρίζετε, οι εργαζόμενοι δεν είναι οι ιθαγενείς του παλιού καιρού που θαμπώνονται με τα καθρεφτάκια που τους δείχνουν οι «πολιτισμένοι» λευκοί. Επ΄ ευκαιρία να επισημάνω ότι η αμοιβή των 15-20 ευρώ που αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πρόεδρος δεν είναι εφικτή παρά για μια μικρή μερίδα συναδέλφων (επομένως ούτως ή άλλως δεν αποτελεί κίνητρο).

Και για να έρθουμε στην επεξεργασία των δεδομένων της Απογραφής Πληθυσμού, γνωρίζετε ότι υπάρχουν προβλήματα στο πρόγραμμα. Στις 28 Απριλίου (ημέρα Σάββατο) δεν έχει υπολογιστεί στις ονομαστικές αναφορές η έξτρα εργασία συναδέλφου η οποία εργάστηκε για 6,5 ώρες. Στις 30 Απριλίου, επίσης δεν έχει υπολογιστεί σωστά η απόδοση εντός ωραρίου αρκετών συναδέλφων, κι αυτό ισχύει και για άλλες μέρες ( 4/5, 8/5). Επομένως οι ονομαστικές αναφορές παρουσιάζουν προβλήματα.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η στιγμή είναι κρίσιμη γιαυτό είναι ανάγκη να εργαστούμε σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Οι εργαζόμενοι στη Στατιστική έχουν δείξει επανειλημμένα ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η πρότασή μου είναι να απεξαρτηθεί η κατ’ αποκοπήν αμοιβή από την πρωινή απασχόληση. Είναι αρκετά εξαντλητικό για μεγάλη μερίδα συναδέλφων να επιτυγχάνουν την πρωινή ελάχιστη απόδοση κάθε μέρα ώστε να πληρωθούν την εκτός ωραρίου εργασία μιας ή δύο ημερών. Αν όμως απεξαρτηθεί η μια από την άλλη τότε θα μπορούν να ενταχθούν περισσότεροι συνάδελφοι στην κατ΄ αποκοπήν για όσο χρόνο διαθέτουν. Οι περιορισμοί που υπάρχουν σήμερα λειτουργούν αποτρεπτικά. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν και άλλες πιεστικές εργασίες που πρέπει να γίνουν το πρωί. Να κάνουμε, λοιπόν, εμείς στο ωράριο ό, τι καλύτερο μπορούμε και εσείς να μας απαλλάξετε από την αίσθηση ότι δουλεύουμε στη γαλέρα!

Με την ελπίδα ότι η καλή προαίρεση θα υπερισχύσει,

 

Χρυσούλα Μονιάκη

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s