Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛ.ΣΤΑΤ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ

Σε προηγούμενη ενότητα αυτού του blog υπάρχει σύνδεσμος προς το site του ταμείου αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου και ειδικότερα στη σελίδα που αναφέρεται στο προς πώληση κτίριο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Αναφέρονται επακριβώς τα εξής στην ενότητα ποιοτικά χαρακτηριστικά: ”Πρόκειται για κτήριο κατασκευασμένο σύμφωνα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για μία ενεργειακά αποδοτική κατασκευή. Πρότυπο κτίριο δημόσιας διοίκησης με Η/Μ εγκαταστάσεις σε πολύ καλή κατάσταση (Τάξη A+)”.

Ως γνωστό το κτίριο αποπερατώθηκε το 2003-4 και με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό να στεγάσει το σύνολο των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΣΤΑΤ που μέχρι τότε ήταν διασκορπισμένες σε διάφορα ενοικιαζόμενα κτίρια μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, ορισμένα εκ των οποίων ήταν καταπονημένα και από στατικής απόψεως (π.χ. κτίριο οδού Αγησιλάου). Oμως λόγω της τάσης για αποκρατικοποιήσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με την τρόϊκα, το κτίριο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. όπως και μια σειρά άλλων δημοσίων κτιρίων είναι υποψήφιο προς πώληση σε ιδιώτη. Να σημειωθεί πως πράγματι σαν κατασκευή είναι εξαιρετικά σύγχρονη με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά επίσης είναι μια από της ελάχιστες του δημοσίου που διαθέτει σύστημα BMS (Building monitor system), σύστημα ελέγχου ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Υποστηρίζεται ότι σκοπός των αποκρατικοποιήσεων είναι να αποκτήσει το κράτος ρευστό χρήμα κάτι που έχει άμεση ανάγκη και ταυτόχρονα να απαλλαγεί από ζημιογόνες επιχειρηματικές δραστηριότητες (αυτό το τελευταίο δεν ισχύει πάντα). Επίσης οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων υποστηρίζουν πως με τον τρόπο αυτό θα πάψει να υπάρχει και εκείνο το είδος της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας που διαπλέκεται με την πολιτική εξουσία και υπερτιμολογεί προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στο δημόσιο τομέα και συμβάλει στη διαφθορά δημοσίων λειτουργών.

Αν δεχθούμε το παραπάνω σκεπτικό προκύπτει το ερώτημα κατά πόσον τα δημόσια κτίρια είναι επιχειρήσεις. Η απάντηση είναι απολύτως αρνητική. Τον τελευταίο καιρό και λόγω της οικονομικής κρίσης τα ΜΜΕ αναφέρονται συχνά στην ανάγκη μεταφοράς υπηρεσιών του δημοσίου σε κτίρια (π.χ. των Ολυμπιακών αγώνων) με σκοπό να σταματήσει το τελευταίο να πληρώνει κολοσσιαία ποσά σε ενοίκια.

Στην περίπτωση όμως της ΕΛ.ΣΤΑΤ. όπως και άλλων υπηρεσιών ακολουθείται ο αντίθετος δρόμος. Για μια φούχτα δολλάρια (στην προκειμένη περίπτωση ευρώ), εκποιείται το κτίριο της με αποτέλεσμα στο μέλλον το δημόσιο να πληρώνει ενοίκιο στον νέο ιδιοκτήτη του. Αντί δηλαδή το κράτος να μειώνει τα έξοδά του, θα τα αυξάνει χρόνο με το χρόνο λόγω νέων πληρωμών σε ενοίκια. Η είσπραξη του όποιου τιμήματος από την πώληση μεσομακροπρόθεσμα θα ακυρωθεί, τόσο λόγω της ενοικίασης αλλά και λόγω της πληρωμής των εκτιμητών και άλλων μεσαζόντων που προετοιμάζουν την εκποίησή του. Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψη την μείωση των τιμών των ακινήτων εξ’ αιτίας της πτώσης της αγοράς τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, τότε αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι το τίμημα εξαγοράς από τον ιδιώτη θα είναι σχετικά χαμηλό.

Τίθεται επομένως το ερώτημα κατά πόσον σκοπός της εκποίησης είναι η ρευστότητα του δημοσίου ή η υφαρπαγή της ακίνητης περιουσίας του σε εξευτελιστικές τιμές από ιδιωτικά “δήθεν επενδυτικά σχήματα”. Επιπλέον είναι ορατή η προοπτική μετά τους “κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες” να έχουμε πλέον με τη βούλα της τρόϊκα και “κρατικοδίαιτους εισοδηματίες” με εγγυημένο εισόδημα από το ελληνικό κράτος που κατά λοιπά πρέπει να μειώσει τις σπατάλες του..!!! Η απόλυτη σχιζοφρένεια στο δρόμο προς τη προδιαγεγραμμένη χρεωκοπία!

Αλ. Μαρκιανός

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s