Aνακοίνωση Ενωτικής κίνησης για τις έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

ΟΤΑΝ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ

Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνία όλοι μας παρακολουθούμε την εξέλιξη των ερευνών που διεξάγει η Υπηρεσία μας.

 Κοινή διαπίστωση όλων, τόσο για τις έρευνες νοικοκυριών, όσο και για τις έρευνες επιχειρήσεων, είναι η ραγδαία μείωση της ποιότητας των συλλεγόμενων στοιχείων αλλά και η μείωση του δείγματος γεγονός το οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην κατάρρευση των ερευνών και στην εκ νέου αποδόμηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα αίτια αυτής της νέας κρίσης είναι δύο και δεν πιστεύουμε ότι θα διαφωνήσει κάποιος: α) Η οικονομική και κοινωνική κρίση η οποία επηρεάζει αρνητικά τους ερευνώμενους, β) Ο νέος τρόπος επιλογής συνεργατών που εφαρμόζεται από την Απογραφή Πληθυσμού και μετά.

Όσον αφορά το πρώτο αίτιο η Υπηρεσία μας δεν μπορεί δυστυχώς να κάνει τίποτα, για το δε δεύτερο, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη.

 Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να εξιδανικεύσουμε τον παλαιότερο τρόπο επιλογής, ούτε να απαξιώσουμε κάθε προσπάθεια ενός αντικειμενικότερου συστήματος επιλογής.

Αντί όμως το νέο σύστημα επιλογής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αυτό μετετράπη σε ένα ανούσιο, δαιδαλώδες και χρονοβόρο διαγωνισμό τύποις αξιοκρατίας που θέτει σε κίνδυνο τη συλλογή στοιχείων, η οποία αποτελεί και το θεμελιώδη λίθο όλων των ερευνών.

Το σύστημα αυτό με μικρές παραλλαγές εφαρμόστηκε στην πρόσφατη Απογραφή Πληθυσμού στην οποία και απέτυχε παταγωδώς. Παρόλη την γενικά παραδεκτή αποτυχία του εφαρμόζεται εκ νέου με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.

 Εύλογα τίθεται το ερώτημα της διαιώνισης του συγκεκριμένου συστήματος. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ο Πρόεδρος παρόλες τις επισημάνσεις των καθ΄ύλη αρμόδιων επιμένει να συνεχίζει να το υπερασπίζεται;

 Άποψη μας είναι ότι ο καταστροφικός αυτός τρόπος διεξαγωγής των Ερευνών είναι μέθοδος και δε γίνεται με στόχο την πραγματική αξιοκρατία αλλά με αφορμή την αξιοκρατία να οδηγηθούμε στην κατάρρευση του συστήματος συλλογής των στοιχείων με απώτερο σκοπό την ανάθεση των Ερευνών της Υπηρεσίας ,σε ιδιωτικές εταιρείες.

 Πιστεύουμε ότι είναι εφικτή η απλούστευση των διαδικασιών επιλογής, οι οποίες θα εξασφαλίζουν ταυτόχρονα την ποιότητα των στοιχείων καθώς και την τόσο προβεβλημένη αξιοκρατία.

Για το σκοπό αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού της ποιότητας των συλλεγόμενων στοιχείων, ο οποίος δειγματοληπτικά θα ελέγχει τους ιδιώτες συνεργάτες. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι θα σταματήσει και ο αποκλεισμός συγγενών των συναδέλφων από τη δυνατότητα χρησιμοποίησης τους, στη Διεύθυνση ή ΥΣΝ που οι ίδιοι οι συνάδελφοι εργάζονται έτσι ώστε να μην αναγκαστούν να αλλάξουν Διεύθυνση ή Νομό προκειμένου να εργαστούν τα άνεργα παιδιά τους.

 Σε αυτήν την περίοδο που η ανεργία των νέων αποτελεί το υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα της κοινωνίας, η Υπηρεσία μας επιλέγει τη χρησιμοποίηση συνταξιούχων και αποστράτων χωρίς να θεωρεί καν κριτήριο την ανεργία σε αντίθεση με το κύριο όργανο επιλογής προσωπικού που είναι το ΑΣΕΠ. Αν αυτό γίνει ευρύτερα γνωστό, θα δημοσιευθούν για μια ακόμη φορά αρνητικά σχόλια σε βάρος της Υπηρεσίας μας.

 Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε την ανάγκη επικέντρωσης της Υπηρεσίας στο θεσμικό της ρόλο, αυτόν της παραγωγής και διάχυσης αξιόπιστων στατιστικών και όχι στην ανάλωσή της σε δήθεν τακτικές διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Πειραιάς, 25/6/2012

Advertisements

2 thoughts on “Aνακοίνωση Ενωτικής κίνησης για τις έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

  1. η ποιότητα των ερευνων κυριοι εχει πεσει λογω της μη καταβολης των νομιμων δεδουλευμενων στους ιδιωτες συνεργατες επι ενα χρονο τωρα.Αυτο δεν το αναφερετε στην περιφημη επιστολη σας,το μονο που σας απασχολει ειναι να δουλεψουν οι συγγενεις των συναδελφων σας,Ηδη η Υπηρεσια ειναι οικογενειακη επιχειρηση.Η υποκρισια σας περισσευει..

  2. Δυστυχώς ο συνάδελφος του παραπάνω σχολίου έχει απόλυτο δίκαιο. Εγώ δεν θα σταθώ στην μη καταβολή των δεδουλευμένων, προσπαθώντας να δικαιολογήσω την -κακή- ποιότητα των ερευνών αλλά θα σταθώ στην ανικανότητα των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων της υπηρεσίας σας στο να εκτελέσουν ορθά την υπηρεσία τους. Σπάνια βρίσκεστε στη θέση σας, όλο και κάπου αλλού εκτός υπηρεσίας, εν ώρα υπηρεσίας, βρίσκεστε, και όταν είστε στη θέση σας οι οδηγίες σας προς τους ιδιώτες συνεργάτες είναι τουλάχιστον λανθασμένες. Η κατάρτιση σας σε έρευνες πεδίου είναι τουλάχιστον ανεπαρκής, μηδαμινή, λειτουργείται σαν απόφοιτοι δημοτικού σχολείου, άλλωστε αυτό είστε οι περισσότεροι εκεί μέσα. Δεν βελτιωθήκατε ποτέ, δεν σας ένοιαζε άλλωστε. Γραφειοκράτες μέχρι αηδίας, ευθυνόφοβοι και κομπλεξικοί γιατί βλέπετε ορισμένους νέους ανθρώπους να λειτουργούν με περισσότερη ευθύνη από εσάς. Κατηγορείτε τους ιδιώτες συνεργάτες για κακές έρευνες, ποιοί εσείς; Και αν είναι έτσι εσείς τι κάνετε για αυτό; Πόσο καλύτερα νομίζετε πως κάνετε τη δουλειά αυτή; Ήτανε καλά τότε με τις παχυλές τιμές ανά δελτίο που τα κάνατε εσείς τηλεφωνικά, δίχως καν να βγείτε έξω από το γραφείο σας; Μιλάτε ακόμη για αξιοκρατία εσείς; Και τώρα που δεν μπορείτε να βολέψετε τα παιδιά σας σας φταίει το σύστημα επιλογής ; Οδηγήσατε με τη συμβολή σας και εσείς στην καταστροφή της χώρας αυτής και ακόμη και τώρα δε το βάζετε κάτω. Όχι λοιπόν, το φαγοπότι σας να τελειώσει επιτέλους, αλλά φοβάμαι ότι πάλι θα τα καταφέρετε και ξέρετε γιατί ; Γιατί τα παράσιτα στη φύση είναι ανθεκτικά και πολλαπλασιάζονται εκπληκτικά.. και εσείς δεν είστε παρά μόνον παράσιτα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s