ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΣΤΑΤ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΟΡΚΩΝ

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βάλεις στο χέρι έναν αθώο. Η μόνη εξουσία μιας κυβέρνησης είναι να διώκει τους εγκληματίες… Βέβαια, εγκληματίες μπορείς να δημιουργήσεις. Μπορείς να θεωρήσεις ως έγκλημα τόσα πολλά πράγματα έτσι ώστε να καθίσταται αδύνατο να ζήσει κάποιος χωρίς να παραβιάσει το νόμο».

Byn Band

Συνάδελφοι,

Πέραν του νέου Πειθαρχικού Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων που στόχο έχει την κατασκευή επιόρκων και αφού αποφύγαμε προς το παρόν τις Πανελλαδικές εξετάσεις αξιολόγησης, σήμερα οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ αντιμετωπίζουν έναν άλλο εσωτερικό «πειθαρχικό κώδικα» με το πρόσχημα της δήλωσης τήρησης του στατιστικού απορρήτου.

Ο κ. Γεωργίου, αφού ακύρωσε το Δ.Σ., μόνος «Ηνίοχος» της ΕΛΣΤΑΤ πλέον, επικαλούμενος τον ιερό σκοπό του στατιστικού απορρήτου, χωρίς καμία μελέτη και με μία πολυδαίδαλη υπεύθυνη δήλωση, αμφιβόλου νομιμότητας, μας καλεί να υπογράψουμε την παραπομπή μας στο πειθαρχικό.

Δεν γνωρίζουμε αν η κατάλληλη λέξη είναι το απόρρητο, αλλά βεβαίως είμαστε υπέρ της τήρησης της εμπιστευτικότητας των στατιστικών στοιχείων την οποία διασφαλίζουμε δεκαετίες τώρα, έχοντας επίγνωση των υποχρεώσεων μας που απορρέουν από την υπάρχουσα νομοθεσία αλλά και από τον όρκο που δώσαμε κατά την πρόσληψή μας. Εφόσον ούτως ή άλλως, υπάρχει το Νομικό πλαίσιο προστασίας της εμπιστευτικότητας και μία απλή δήλωση περί τήρησης των κείμενων διατάξεων αρκεί, τι νόημα έχει αυτή η μακροσκελής απειλητική δήλωση που οδηγεί το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ στην ομηρία του;

Μήπως εξυπηρετεί άλλους σκοπούς από αυτούς που επικαλείται όπως έγινε και με την επίκληση της ανεξαρτησίας, της αξιοπιστίας και της αξιοκρατίας με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα;

Ερωτούμε τον προκαθήμενο της ΕΛΣΤΑΤ. Όμως, δεν περιμένουμε την απάντησή του, αφού από την άφιξη του έχει απαξιώσει θεσμούς και εργαζόμενους, όπως έχει απαξιώσει και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, η οποία συνεχίζει να υποκλίνεται στις απαιτήσεις του, που οδηγούν την Εθνική Στατιστική Υποδομή της χώρας μας στην κατάρρευση.

Ερωτούμε λοιπόν:

α) Στις 8 Ιουνίου αν θα εφαρμοστεί το πλαίσιο που προτείνει, έχει εξασφαλίσει με ποιο τρόπο θα προστατευθεί το απόρρητο των εκατοντάδων χιλιάδων ερωτηματολογίων που εισρέουν καθημερινά στα γραφεία μας και γεμίζουν τις αποθήκες μας;

β) Έχει οριστεί ποιοι συνάδελφοι θα εξουσιοδοτηθούν για τη διακίνηση των στοιχείων μεταξύ των διαφόρων τμημάτων αφού δημιουργεί στεγανά μεταξύ τους;

γ) Έχει εξασφαλίσει την ασφάλεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι σε δίκτυο και πλήθος ατόμων έχει πρόσβαση σε αυτούς;

δ) Έχει σκεφτεί ότι το τέλος της παραγράφου 7 της δήλωσης ίσως παρακωλύσει τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τον υπολογισμό του ελλείμματος 2009 στην οποία πρωταγωνιστεί ; Έχει αναρωτηθεί μήπως με την παράγραφο αυτή αποτρέπεται και κάθε μελλοντικός δικαστικός έλεγχος ακόμη και για αλλοιώσεις στοιχείων; Η αυτονομία της ΕΛΣΤΑΤ υπηρετεί τους σκοπούς της. Η αυτονόμησή της από τους δικαστικούς θεσμούς ελέγχου την καθιστούν ύποπτη στην κοινωνία.

ε) Την δήλωση αυτή θα την υπογράψουν άραγε οι αλλοδαποί «experts» που γίνονται γνώστες απόρρητων στατιστικών πληροφοριών;

στ) Είναι βέβαιος ότι η απαίτηση της συγκεκριμένης δήλωσης δεν υπερβαίνει τις αρμοδιότητές που του δίνει ο Νόμος; (Βέβαια οι Νόμοι που αφορούν την ΕΛΣΤΑΤ ανά πάσα στιγμή αλλάζουν με τη βοήθεια της Τρόϊκα, για το γνήσιο τέκνο του ΔΝΤ).

Συνάδελφοι, είναι δεδομένο ότι κανένας μα κανένας προγραμματισμός δεν έχει γίνει για την υλοποίηση της δήλωσης στατιστικού απορρήτου στα πρότυπα Γεωργίου.

Αν λοιπόν υπογράψουμε και εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα τη δήλωση στατιστικού απορρήτου στις 8 Ιουνίου δύο πράγματα μπορούν να συμβούν:

α) Να πάψουμε να εργαζόμαστε έως ότου ο Πρόεδρος δημιουργήσει την υποδομή που θα διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των στοιχείων σε όλα τα επίπεδα χωρίς να υπονομεύει το έργο που ήδη κάνουμε και να παραλύσει η υπηρεσία μας.

β) Να εργαζόμαστε με συνέπεια, όπως κάνουμε δεκαετίες τώρα, διασφαλίζοντας την εμπιστευτικότητα όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία και να απολυθούμε γιατί παραβιάζουμε τη δήλωση Γεωργίου.

Συνάδελφοι,

τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά αφού το «διάταγμα» με μορφή δήλωσης που καλούμαστε να υπογράψουμε υπονομεύει εμάς και την ΕΛΣΤΑΤ σε όλα τα επίπεδα.

Οι νομικές ακροβασίες του κ. Γεωργίου έχουν δοθεί για ανάλυση σε ειδικούς νομικούς και μέχρι να έχουμε την εισήγηση τους, κανένας υπάλληλος να μην υπογράψει την δήλωση τήρησης στατιστικού απορρήτου.

Όσον αφορά όλο το ύφος της δήλωσης και του διαβιβαστικού της, στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν τους συναδέλφους. Άλλωστε, οι συνεχείς υποχωρήσεις της πολιτικής ηγεσίας και της Βουλής έχουν ενθαρρύνει και αποθρασύνει τον κ. Γεωργίου.

Ο κ. Σαμαράς, που βλέπει φως στο τούνελ, δεν βλέπει τη σκιά που έχει ρίξει ο κ. Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ; Την πυγμή που δείχνει στην αδύναμη ελληνική κοινωνία με τις πολιτικές επιστρατεύσεις και την καταστολή δεν μπορεί να τη δείξει ούτε καν στον κ. Γεωργίου; Εάν δεν μπορεί να δείξει πυγμή σε αυτόν, πώς θα δείξει στο ΔΝΤ; Η μήπως τους ταυτίζει ; Αν όμως τους ταυτίζει τότε του θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ και ο κ. Τόμσεν κάνει έλεγχο σε πολλά Υπουργεία, πουθενά όμως δεν ασκεί Διοίκηση όπως γίνεται στην ΕΛΣΤΑΤ.

Συνάδελφοι,

Να μην νομιμοποιηθεί αυτή η εξευτελιστική δήλωση που μας υποχρεώνει με απειλές να υπογράψουμε και να απομακρυνθεί άμεσα ο κ. Γεωργίου από την ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία δεν συμπεριφέρεται ως πρόεδρος αλλά ως κατακτητής της.

Ο Ελληνικός λαός, πολιτικά κόμματα και ΑΔΕΔΥ, πρέπει να ενημερωθεί για τις νέες προκλήσεις του κ. Γεωργίου που αλλοιώνουν για μια ακόμα φορά την φυσιογνωμία της Υπηρεσίας μας, αφού την καθιστούν ανεξέλεγκτη ακόμη και από το δικαστικό έλεγχο σε περίπτωση αυθαιρεσίας αλλά και που λειτουργεί αντιδημοκρατικά και αυταρχικά στο προσωπικό, το οποίο αυτή τη στιγμή μοιάζει με υπόγειο ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Πρέπει να ενημερωθούν για την πραγματική και όχι την ωραιοποιημένη από κάποιους δημοσιοσχετίστικους κύκλους ότι :

Α) Την πόρτα της αξιοπιστίας στην ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Γεωργίου την βρήκε ανοικτή και την έκλεισε με την βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας που εκβιάστηκε από το μνημόνιο.

Β) Η αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής δικαιοσύνης

Γ) Η αξιοκρατία επί των ημερών του, με το πρόσχημα ενός άλλου ιερού σκοπού που είναι η πάταξη της διαφθοράς, έχει οδηγήσει την Υπηρεσία μας να ασχολείται περισσότερο με την επιλογή και αμοιβή των συνεργατών και λιγότερο με τις έρευνες.

Δ) Η αποτελεσματικότητά του οδήγησε ακόμη και στην αναβολή της απογραφής πληθυσμού αφού για υψηλούς σκοπούς χρησιμοποιεί ανόητα μέσα.

Ε) Στο εσωτερικό, έχει εξευτελίσει το κύρος και την προσωπικότητα των υπηρεσιακών παραγόντων. Με το προσωπικό αρνείται κάθε διάλογο, σε σημείο που πρόσφατα και με αμφιβόλου νομιμότητας απόφαση, απαγόρευσε τη διευκόλυνση ακόμη και σε θέματα που αφορούν την υγεία των συναδέλφων.

Τέλος, με την δήλωση που καλεί να υπογράψουμε δημιουργεί φόβο και ψυχολογική πίεση στους συναδέλφους με τη σκέψη ότι «μπορεί να υπάρξουν και χειρότερα».

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι έχει εξαντληθεί κάθε όριο ανοχής.

Ο κ. Γεωργίου πήρε την ευκαιρία και την έκανε τραγωδία.

Η αδιανόητη πορεία προς την καταστροφή πρέπει να σταματήσει και το αυθαίρετο που έχει χτίσει ο κ. Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ και το νομιμοποίησε ο κ. Παπακωνσταντίνου να γκρεμιστεί και να υπάρξει αποκατάσταση του ιδρυτικού νόμου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Advertisements

2 thoughts on “ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΣΤΑΤ

  1. Παράθεμα: ΑΡΝΟΥΜΕΘΑ ΝΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ | tsapos

  2. Παράθεμα: Αποκλειστικό ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ « Αρχαία Ιθώμη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s