Πάει καιρός που έχουμε σταματήσει να εκπλησσόμαστε στην ΕΛΣΤΑΤ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

 

Η πρώτη ετήσια έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής της ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών, δεν μας εξέπληξε .Εντάσσεται δυστυχώς και αυτή στο πλαίσιο επανάληψης των ιδίων παραπόνων, που κατά καιρούς διατυπώνονται από διάφορους κύκλους άλλοτε θεσμικούς ,άλλοτε δημοσιογραφικούς, άλλοτε πολιτικούς, για το πόσο μεγάλος κίνδυνος τάχα για την ΕΛΣΤΑΤ είναι το να παραπέμπονται ζητήματα που την αφορούν, προς διερεύνηση στη Δικαιοσύνη.

 Η έκθεση αναφέρεται, όπως δεν θα έπρεπε, σε δικαστικές υποθέσεις που είναι ακόμη εκκρεμείς και δεν έχουν κριθεί, προτρέχοντας να χαρακτηρίσει αρνητικά την όποια προσπάθεια να υπάρξει έλεγχος στα τεκταινόμενα στην ΕΛΣΤΑΤ. Είναι γνωστό πως εκκρεμεί στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης σχετικά με τον τρόπο έκδοσης του Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΕΛΣΤΑΤ και αίτηση ακύρωσης σχετικά με τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε για την δήλωση τήρησης στατιστικού απορρήτου από το προσωπικό της.

 Είναι σαφές πως η ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να είναι ανεξάρτητη, αμερόληπτη και αποτελεσματική. Αυτό απαιτεί ο νόμος, αλλά και η Ελληνική κοινωνία και οι εργαζόμενοι στην ΕΛΣΤΑΤ πρώτοι απ’ όλους.

 Ασφαλώς, ανεξαρτησία δεν σημαίνει «κάτι ανεξέλεγκτο»: Η έκθεση φαίνεται να συγχέει τα πράγματα. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη για να διερευνηθεί μια υπόθεση, για να ελεγχθεί το κύρος μιας διοικητικής πράξης, για να διασφαλιστεί η νομιμότητα, δεν απειλούν την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, αντιθέτως την ενισχύουν.

 Είναι απορίας άξιο, πως από την πρώτη έκθεση της Συμβουλευτικής αυτής Επιτροπής, διαφεύγουν ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική αλλά και την Διεθνή κοινή γνώμη, ενώ έχουν τόσο λεπτομερώς αναπτυχθεί κάποια άλλα. Πώς γίνεται δηλαδή να αποτελεί κίνδυνο για την ΕΛΣΤΑΤ η ενασχόληση της Δικαιοσύνης με υποθέσεις της, αλλά να μην ενοχλεί καθόλου το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ όταν διορίστηκε σε αυτή, είχε προφανές και πρωτοφανές ασυμβίβαστο: Ως γνωστό ο διορισμένος Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής που δίνει τα επίσημα στοιχεία για τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας ήταν ταυτόχρονα εν ενεργεία στέλεχος του ΔΝΤ, ενός από τους δανειστές και παράλληλα, αυτούς που ασκούν έλεγχο στην Ελλάδα.

 Χωρίς λοιπόν να ενοχλούν καθόλου τέτοιες «λεπτομέρειες», η Επιτροπή προτρέπει ευθέως: «Επιπροσθέτα, η Επιτροπή έχει την άποψη ότι υπάρχει ένα σημαντικό πολιτικό πλαίσιο όσον αφορά τις δικαστικές διαδικασίες και για το λόγο αυτό υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια κατάλληλη παρέμβαση, σύμφωνα με τη Δέσμευση για την εμπιστοσύνη στις Στατιστικές , από την Κυβέρνηση ή και την ηγεσία της Βουλής, για την υπεράσπιση και τη υποστήριξη της επαγγελματικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και της Διοίκησής της».(σελ.4 ετήσιας Έκθεσης).

 Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη; Τα λόγια περιττεύουν.

 Ας παρέμβει πράγματι επιτέλους η Βουλή, που εποπτεύει την ΕΛΣΤΑΤ – προς την κατεύθυνση όμως ελέγχου της κατάστασης και διασφάλισης της πραγματικής ανεξαρτησίας και όχι της ασυδοσίας…Λέμε τώρα…. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s