Το μεγάλο ναι η το μεγάλο όχι… ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

images

 Τις τελευταίες μέρες ζούμε στην ΕΛΣΤΑΤ άλλη μια επίδειξη αυταρχισμού του Προέδρου της. Ο κ. Γεωργίου καλεί σε απολογία τη Γενική Διευθύντρια και έναν τμηματάρχη με επιχειρήματα και κατηγορίες που φαίνονται έωλα δια γυμνού οφθαλμού.

Δεν είναι, βέβαια, κεραυνός εν αιθρία. Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ για λόγους που όλοι λίγο ως πολύ αντιλαμβανόμαστε αποδομεί σιγά-σιγά την υπηρεσία. Καταργεί την ιεραρχική της δομή, όπως κατάργησε το συμβούλιο της Αρχής. Και θα αναρωτηθεί οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος παρατηρητής: καλά ο κ. Γεωργίου εκτελεί πολύ καλά το έργο, που του ανατέθηκε από τους διεθνείς οργανισμούς ( Ε Ε ,ΔΝΤ) των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετεί, εκείνη η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει αναπτύξει κανένα μηχανισμό αντίστασης;

Οι υπηρεσιακοί της παράγοντες τους οποίους παραγκωνίζει τι κάνουν για να σταματήσουν την αποδόμηση; Δεν είναι δυνατόν να λένε ναι σε όλα και να εκτελούν εντολές που από τη φύση τους είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν ή αν πραγματοποιηθούν εν μέρει παράγουν αποτελέσματα καταστροφικά.

Όλες οι εντολές του κ. Γεωργίου που αφορούν το τεχνικό κομμάτι των ερευνών έχουν σαν αποτέλεσμα να συλλέγονται όλο και λιγότερα και χειρότερης ποιότητας ερωτηματολόγια. Όλο αυτόν τον καιρό που συμβαίνουν «σημεία και τέρατα» στην υπηρεσία, που ζούμε όλοι σε έναν παραλογισμό εντατικοποίησης ξεκινώντας από το πρωί, μην τυχόν αργήσουμε ένα λεπτό και μπούμε στη λίστα των περικοπών.

Η πίεση συνεχίζεται σ΄ όλη τη διάρκεια της εργασιακής μέρας, αφού το προσωπικό μειώνεται και η δουλειά αυξάνεται λόγω και της περισσότερο γραφειοκρατικοποιημένης και συγκεντρωτικής διοίκησης.

Τι κάνουν τα διευθυντικά στελέχη για να σταματήσουν τον κατήφορο που τελικά θα παρασύρει και τους ίδιους; Πώς υπερασπίζονται αν όχι τους υπαλλήλους τους, την ίδια τη δουλειά όλων μας και κυρίως το κοινωνικό αγαθό για το οποίο τους αμείβει η κοινωνία; Εκτελούν εντολές; Δεν έχουν άποψη; Δεν έχουν βούληση;

Η ιστορία είναι γεμάτη από οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά εγκλήματα όπου κάποιοι γραφειοκράτες απλά εκτελούσαν εντολές και αυτό ήταν και το άλλοθί τους. Για μας ο κύριος Γεωργίου δε σέβεται τη θεσμική θέση των διευθυντών και τμηματαρχών, όμως τη σέβονται οι ίδιοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες;

Είναι καιρός να ξεκινήσουν τα πράγματα από την αρχή. Το παρελθόν μας δίδαξε ότι η στάση τους δεν έχει βοηθήσει στη σωστή λειτουργία της υπηρεσίας. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες της θέσης που κατέχουν. Να συντονίζουν σωστά τις εργασίες των τμημάτων/διευθύνσεων, να συλλέγουν γνώμες των υπαλλήλων τους για να συνθέτουν απόψεις και ιδέες από το δυναμικό των τμημάτων τους και με σιγουριά, αυτοπεποίθηση, ανιδιοτέλεια και σθένος να εισηγούνται στον Πρόεδρο. Με διάλογο και όχι με αυταρχισμό να λύνονται, να αναπτύσσονται και να προχωρούν μπροστά τα θέματα της ΕΛΣΤΑΤ. Πάντα πιστοί στη σωστή τήρηση της μεθοδολογίας και του νόμου. Για μας αυτό είναι θεσμός και αυτοί που είναι θεματοφύλακες των θεσμών πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα αξιοπρεπείς. Ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη βαρύτητα της όποιας στάσης τους.

Είτε το θέλουμε είτε όχι είμαστε σε μια υπηρεσία που είναι στο κέντρο της πολιτικής. Έχουμε χρέος να βάλουμε φρένο στον κατήφορο που μας οδηγεί ο κ. Γεωργίου. Όλοι μαζί κι ο καθένας μας χωριστά έχουμε την ευθύνη και μπορούμε να συμβάλλουμε στην αλλαγή. Από μας εξαρτάται.

Θεωρούμε συνάδελφοι, ότι η αξιοπρέπεια πολλές φορές διασώζεται με ένα μεγάλο όχι, εκείνο το όχι το σωστό του Καβάφη, ένα όχι λυτρωτικό που υψώνει το ανάστημα, που δημιουργεί συμμάχους , που σε βγάζει από τη μοναξιά του ατομισμού και της προσωπικής φιλοδοξίας.

Πειραιάς, 7 Φεβρουαρίου 2014

Παρέμβαση…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s