ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ STERN ΓΙΑ ΕΛ.ΣΤΑΤ. ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Θέμα: Επισκόπηση γερμανικού τύπου/ Δημοσίευμα περιοδικού Stern

Τίτλος: Ελλάδα / Οικονομία / Για την υπόθεση Ανδρ. Γεωργίου (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

 

Τρισέλιδο δημοσίευμα του Andreas Albes στο νέο τεύχος του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού STERN (07.01.2016), με τίτλο «Ο έντιμος Έλληνας» και υπότιτλο «Ήθελε μόνο να βοηθήσει τη χώρα του. Γι’ αυτό ο οικονομολόγος Ανδρέας Γεωργίου επέστρεψε στην Αθήνα από τις Η.Π.Α., προκειμένου να τεθεί επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας. Τώρα απειλείται μέχρι και με 10 χρόνια φυλάκιση», αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

///… Στην υπόθεση Γεωργίου μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόσο πρόθυμη είναι πραγματικά η Ελλάδα να αλλάξει κάτι στο σύστημά της. Μερικοί έτρεφαν μεγάλες ελπίδες, όταν εξελέγη Πρωθυπουργός σχεδόν πριν από ένα χρόνο ο νεαρός Αλέξης Τσίπρας. Και ναι μεν ο Τσίπρας αρνιόταν τόσο επίμονα να υποχωρήσει στα αιτήματα των διεθνών πιστωτών για εφαρμογή λιτότητας, ώστε να βρεθεί η Ελλάδα λίγο πριν τον αποκλεισμό της από την Ευρωζώνη, αλλά από την άλλη υποσχόταν σιδηρά μεταρρυθμιστική βούληση. Και τον πίστεψαν, γιατί δεν έφερε το βάρος της ευνοιοκρατίας και της διαφθοράς. Όμως η υπόθεση Γεωργίου δείχνει ότι και με τον Τσίπρα λίγα πράγματα έχουν αλλάξει…

Μερικές φορές ο επικεφαλής μιας Στατιστικής Υπηρεσίας έχει μεγαλύτερη δύναμη από έναν Πρωθυπουργό. Από τα νούμερα που δημοσιεύει εξαρτάται πώς αξιολογείται μια χώρα στις διεθνείς αγορές. Αν θα ανεβούν ή θα πέσουν τα κρατικά ομόλογα. Αν θα έλθουν ή θα φύγουν επενδυτές. Αν οι Βρυξέλλες θα κρίνουν ότι τηρήθηκαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ για το δημόσιο χρέος. Η σημαντικότερη στιγμή για τον επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι δυο φορές τον χρόνο – τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο – που πρέπει να ανακοινώσει το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Επειδή εξαρτώνται πολλά από αυτήν τη δουλειά, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε έναν κώδικα, που περιέχει ρύθμιση ότι οι στατιστικές Αρχές πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα. Και κυρίως – «Αρχή 1» – ότι οι στατιστικές Αρχές πρέπει να εργάζονται ανεξάρτητα και δεν επιτρέπεται να δέχονται έξωθεν επιρροές. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν ίσχυε για πολύ καιρό. «Τα στατιστικά δεδομένα χρησιμοποιούνταν ως πολιτικό εργαλείο», δηλώνει ο Γεωργίου. Μέχρι το 2008 το δημοσιονομικό έλλειμμα διορθωνόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σχεδόν κατά 50%. Μερικές φορές μάλιστα και περισσότερο. Συχνά η διαφορά με την πραγματικότητα ήταν τόσο κραυγαλέα, ώστε η ΕΕ δεν δεχόταν καν τα δεδομένα από την Αθήνα. Κύριος επί των αριθμών δεν ήταν ο επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά ένα είδος ελεγκτικής επιτροπής, η οποία τα συμφωνούσε πριν τα δημοσιοποιήσει. «Να συμφωνείς τα νούμερα – αυτό είναι κάτι που αντιφάσκει συνολικά στην ουσία της στατιστικής», λέει ο Γεωργίου.

Θεώρησε μεγάλη ντροπή το πώς με το ξέσπασμα της κρίσης η χώρα του εμφανιζόταν ως χώρα κολπατζήδων και ψευτών. Ως πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. – σκεφτόταν ο Γεωργίου – θα είχε την ευκαιρία να καταστήσει την Ελλάδα λίγο πιο τίμια. Ταξίδεψε στην Αθήνα, παρουσιάστηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια αναγορεύτηκε πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από τον Υπ. Οικονομικών, για 5 χρόνια χωρίς δικαίωμα απόλυσης… Το όνειρό του ήταν να δημιουργήσει στην Ελλάδα την πιο σύγχρονη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρώπης. «Φυσικά και ήξερα ότι θα ήταν δύσκολα τα πράγματα», λέει σήμερα ο Γεωργίου. «Αλλά σκέφτηκα για δύο χρόνια και μετά θα έχουν λυθεί τα προβλήματα».

Από τις πρώτες βδομάδες κιόλας της θητείας του συνάντησε αντιστάσεις. Εκείνη την περίοδο το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε ήδη διορθωθεί δραστικά, σε 13,6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Μάαστριχτ, επιτρέπεται έλλειμμα μόνο 3%. Ο Γεωργίου επαναξιολόγησε τα στοιχεία και κατέληξε σε ακόμα μεγαλύτερο νούμερο. Οι προκάτοχοί του δεν είχαν συμπεριλάβει τις απώλειες των ΔΕΚΟ στον λογαριασμό. Τα έσοδα των Υπουργείων υπολογίζονταν εις διπλούν. Μακροπρόθεσμα επενδυτικά προϊόντα εκτιμώνταν υπερβολικά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γεωργίου, το έλλειμμα ήταν κατά 1,8 % μεγαλύτερο και ανερχόταν περίπου στα 4,2 δις. ευρώ. ///

Έκτοτε, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μαίνεται ο καβγάς για αυτό το 1,8%. Ναι μεν τα ευρωπαϊκά όργανα αξιολογούσαν πάντα ως σωστή τη δουλειά του Γεωργίου –και μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ουδέποτε απερρίφθησαν οι εξαμηνιαίες εκθέσεις του- ωστόσο είχε αποκτήσει άσπονδους εχθρούς μεταξύ των πολιτικών και των ανώτερων στελεχών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ο Γεωργίου παραποίησε τα στοιχεία του ελλείμματος, για αυτό και η Αθήνα εξαναγκάστηκε να υπογράψει το ειδεχθές μνημόνιο. Μετά την έγγραφη διαμαρτυρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στον Άρειο Πάγο, ακολούθησε άσκηση δίωξης σε βάρος του Α. Γεωργίου για πρόκληση ζημίας στο ελληνικό δημόσιο, κατηγορία που μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης 5-10 ετών.

Η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ κανείς από τους τέσσερις Πρωθυπουργούς, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα από την εκδήλωση της κρίσης και έπειτα, συμπεριλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα – για τον οποίο ο Γεωργίου έτρεφε ελπίδες ότι θα έχει τη στήριξή του- δεν έχει υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Για όλους αποτελούσε ένα «ευπρόσδεκτο εξιλαστήριο θύμα», σχολιάζει ο ανταποκριτής του περιοδικού, ενώ προσθέτει ότι κατά καιρούς ο κατηγορούμενος έχει δεχθεί και απειλές. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το 2014, είναι ακατανόητο γιατί κατηγορείται, την ώρα που μένουν αλώβητοι όλοι εκείνοι, οι οποίοι επί χρόνια παραποιούσαν τα στοιχεία. Ο Ανδρέας Γεωργίου επιμένει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί της προσπάθειας να αποδείξει την αθωότητά του, παρόλο που, όπως λέει, «έχουν δοκιμάσει τα πάντα, προκειμένου να με ξεφορτωθούν».

Ο δημοσιογράφος σχολιάζει εν συνεχεία ότι η απόδοση ευθυνών για τη δεινή κατάσταση της Ελλάδας στον Γεωργίου αποδεικνύει ότι η χώρα δεν έχει διαχειριστεί το παρελθόν της. Αντί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί και αυτή με τη σειρά της να ωραιοποιήσει τα πράγματα, επιρρίπτοντας συνεχώς την ευθύνη σε άλλους, παρατηρεί ο δημοσιογράφος. Κατά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές τον Απρίλιο του 2015, ο Πρωθυπουργός και ο τότε Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, εμφανίζονταν συνεχώς ως καταγγέλλοντες, σχολιάζει ο Α. Albes, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο σημείο να επισφραγίσει με δημοψήφισμα την πορεία σύγκρουσης που ακολουθούσε με τους πιστωτές. Τελικά όμως και το νέο πακέτο βοήθειας των 86 δις. ευρώ συνδέθηκε με σκληρά μέτρα λιτότητας, ενώ η Βουλή κλήθηκε να ψηφίσει υπέρ της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ο Ανδρέας Γεωργίου δεν θέλησε να σχολιάσει τον τρόπο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, καθώς κάτι τέτοιο «δεν είναι αρμοδιότητά» του· το μόνο που θέλει είναι να σώσει την τιμή του, όπως αναφέρει το περιοδικό. Παραμένει στην Ουάσιγκτον, όπου και περιμένει να οριστεί η επόμενη δικάσιμος, ενώ τονίζει ότι θα αντιμετωπίσει όλες τις κατηγορίες, αφού «κατά την άσκηση των καθηκόντων του τήρησε αυστηρά τους κανόνες». Στο μεταξύ, στην Ελλάδα συνεχίζεται η αναζήτηση νέου προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, καταλήγει το δημοσίευμα του Stern που υπογράφει ο Andreas Albes.

 

                                                            κ.α.α.

                                                     Κ. ΦΑΣΟΥΛΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s