….Προς αναζήτηση μιας άλλης πορείας για την ΕΛΣΤΑΤ….

 

Η «Παρέμβαση» είναι ίσως η μόνη συνδικαλιστική δύναμη στην ΕΛΣΤΑΤ που στηλιτεύει τον αυταρχισμό κάθε φορά που εκδηλώνεται.
Η Διοίκηση στην ΕΛΣΤΑΤ επέδειξε πολλές φορές τέτοιου είδους συμπεριφορά και όχι μόνο επί Γεωργίου. Δυστυχώς τέτοια φαινόμενα εξακολουθούν να υπάρχουν και λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις.

 
Πριν από αρκετό διάστημα (πάνω από μήνα) το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ζήτησε συνάντηση με την αναπληρώτρια Προέδρου προκειμένου να συζητήσει μαζί της θέματα καθημερινότητας των εργαζομένων. Υπέβαλε μάλιστα τα αιτήματα γραπτά, προκειμένου να

συζητηθούν καλύτερα. Όμως δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Κατά τη γνώμη μας αυτή η συμπεριφορά δεν απαξιώνει το Σύλλογο, απαξιώνει τους ίδιους τους εργαζόμενους των οποίων τα αιτήματα μεταφέρει το ΔΣ.

 
Επίσης, ο αυταρχισμός σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία δημιουργεί εκρηκτικά φαινόμενα κακοδιοίκησης, κατασπατάλησης των ανθρωπίνων πόρων, αντιπαραγωγικότητας. Το σοβαρότερο για μας είναι ότι όλο και λιγότερο λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των εργαζομένων, όλο και λιγότερο εισακούγονται οι απόψεις τους ως πιο αρμοδίων για τις εργασίες που οι ίδιοι εκτελούν.

Συχνά έχουμε εισπράξει απαξίωση από τη διοίκηση όταν προσπαθούμε να διατυπώσουμε απόψεις για διαδικασίες που πρέπει να αλλάξουν διότι είναι αντιπαραγωγικές ή όταν έχει ασκηθεί τεκμηριωμένη κριτική…
Στη συγκεκριμένη συγκυρία, με τη μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης και της αυξημένης εργασίας που απαιτούν οι δεσμεύσεις της Υπηρεσίας αυξάνουν το φόρτο εργασίας που αναλογεί σε κάθε έναν από μας.

Η διοίκηση θα έπρεπε αναλογιζόμενη αυτό το γεγονός να προσπαθεί να λύνει τα μικροπροβλήματα για να ανακουφίζει τον εργαζόμενο και να εξισορροπεί την εντατικοποίηση της εργασίας του με μικρές παροχές που θα αποσυμπιέζουν μια αμείλικτη καθημερινότητα που όλοι υφιστάμεθα εντός και εκτός εργασιακού βίου. Αντί αυτού ασκεί εκφοβισμό και αποτρέπει κάθε αφορμή συνεύρεσης των εργαζομένων κόβοντας άδειες, απαγορεύοντας συγκεντρώσεις ακόμη και εθνικές επετείους.

Είναι δείγμα μη ελέγχου της κατάστασης, μη εξορθολογισμένου τρόπου διοίκησης. Η Παρέμβαση δεν θέλει να λάβει θέση στις διμερείς διαφορές και διενέξεις μεταξύ στελεχών της διοίκησης, ωστόσο πάντα θα είναι εναργής και θα καταγγέλλει παρατυπίες στις διαδικασίες και παράνομες διώξεις, όπως για παράδειγμα σήμερα, η λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου θα πρέπει να ελεγχθεί για παρατυπίες ή ενδεχομένως μη νόμιμες ενέργειες.

Αυτό το μοντέλο αυταρχισμού και γραφειοκρατίας είναι αυτό που προωθείται βάση σχεδίου συνολικά στο δημόσιο για να πιάνει τους στόχους των μνημονίων. Στην περίπτωση της ΕΛΣΤΑΤ η πολιτική εξουσία δεν κάνει τίποτα για να διορθώσει την κακοδιοίκηση, τις παρατυπίες, και να ακούσει τους εργαζόμενους, διότι απλά δεν θέλει να αλλάξει αυτό το μοντέλο.

Αντίθετα, η επιδίωξη είναι να απλωθεί σε όλο το δημόσιο τομέα, ο οποίος δεν θα είναι και τόσο δημόσιος μετά τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αναθέσεις έργων στους ιδιώτες.
Δεν είχαμε ποτέ την άποψη ότι η διοίκηση και οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν τους ίδιους στόχους όταν ολόκληρος ο μηχανισμός του κράτους είναι προσανατολισμένος στην εξυπηρέτηση των στόχων που βάζουν διεθνή καπιταλιστικά κέντρα.

Πολλώ δε μάλλον στην ΕΛΣΤΑΤ, η οποία λόγω της άμεσης εξάρτησής της από τη Eurostat, προσαρμόζει το έργο της ανάλογα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Σπανίως εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον της κοινωνίας. Με αυτήν την έννοια όταν οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται στην εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος, πράγμα που θα έπρεπε να κάνουν ανελλιπώς, θα βρίσκουν απέναντί τους τη διοίκηση, ιδιαίτερα στο σύγχρονο μνημονιακό κράτος.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, είναι ανάγκη να απαιτήσουμε την αλλαγή των εργασιακών συνθηκών στην ΕΛΣΤΑΤ, όχι μόνο με υπομνήματα, έγγραφα, και επισκέψεις στα υπουργεία που δεν αποδίδουν, αλλά και με κινηματικούς τρόπους. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί.
Το Σωματείο πρέπει άμεσα να αναλάβει το σχεδιασμό τέτοιων ενεργειών.

Πειραιάς, 4 Δεκεμβρίου 2015
Παρέμβαση…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s